Handige Kennis

Positief denken zorgt voor een positieve mindset.

De “kracht van positief denken” is een populair concept en voelt af en toe een beetje cliché. Maar de fysieke en mentale voordelen van positief denken zijn aangetoond door meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Een positieve mindset kan je meer zelfvertrouwen geven, je humeur verbeteren en zelfs de kans op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hypertensie, depressie en andere stressgerelateerde aandoeningen verkleinen.

Dit klinkt allemaal geweldig, maar wat betekent de “kracht van positief denken” eigenlijk?

Je kunt positief denken definiëren als positieve beeldspraak, positieve zelfpraat of algemeen optimisme, maar dit zijn allemaal nog steeds algemene, dubbelzinnige concepten. Als je effectief wilt denken en positiever wilt zijn, heb je concrete voorbeelden nodig om je door het proces te helpen.

Hier zijn zeven tips om jezelf een positieve mindset te geven:

1. Begin de dag met een positieve bevestiging.

Hoe je de ook ochtend begint, zet een positieve toon voor de rest van de dag. Ben je ooit laat wakker geworden terwijl je er op tijd uit wilde en het gevoel gehad dat de rest van de dag nutteloos was? Dit komt waarschijnlijk omdat je de dag begon met een negatieve emotie, hierdoor krijg je een pessimistische kijk op elke gebeurtenis die je meemaakte op die dag. In plaats van je hierdoor te laten domineren, begin je dag met positieve affirmaties. Praat tegen jezelf in de spiegel, zelfs als je je dom voelt, met uitspraken als: “Vandaag wordt een goede dag” of “Ik ga vandaag geweldig zijn.” Je zult versteld staan ​​hoeveel je dag verbetert.

2. Focus op de goede dingen, hoe klein ook.

De hele dag kom je obstakels tegen in het leven, want de perfecte dag bestaat niet. Wanneer je voor een uitdaging staat, concentreer je dan op de voordelen, hoe klein ze ook mogen zijn. Als je bijvoorbeeld vast komt te zitten in het verkeer, bedenk dan hoe je nu tijd hebt om naar de rest van je favoriete podcast te luisteren. Als de winkel geen eten meer heeft dat je wilt bereiden, denk dan eens aan de sensatie om iets nieuws te proberen.

3. Zoek humor in slechte situaties.

Sta jezelf toe om zelfs in de donkerste of meest moeilijke situaties humor te ervaren. Herinner jezelf eraan dat deze situatie later waarschijnlijk een goed verhaal zal opleveren en probeer er een grapje over te maken. Dit zorgt voor een beter humeur en zal je onbewust toch wat opvrolijken ondanks de slechte situatie.

4. Zet mislukkingen om tot lessen.

Je bent niet perfect. Je gaat fouten maken en je gaat een keertje falen, dat gaat gebeuren. In plaats van je te concentreren op hoe je hebt gefaald, moet je nadenken over wat je de volgende keer gaat doen, op die manier maak je van je fout een les. Conceptualiseer dit in concrete regels voor jezelf. Zo zou je bijvoorbeeld drie nieuwe regels kunnen bedenken voor het managen van projecten omdat de vorige keer een project is mislukt.

5. Transformeer negatieve zelfpraat in positieve zelfpraat.

Negatieve zelfpraat kan gemakkelijk de kop opsteken en gebeurd af en toe zelfs onbewust. Je zou kunnen denken dat je ergens slecht in bent of dat je iets niet had moeten proberen. Als je merkt dat je op deze manier tegen jezelf praat, stop dan daarmee! Vervang die negatieve zelfpraat in positieve zelfpraat. Denk de volgende keer dan: “Ik ben hier bijvoorbeeld zo slecht in. Zodra ik meer oefen, zal ik hier veel beter in zijn.”

6. Focus op de toekomst.

Richt je op de toekomst. Denk hierbij aan de positieve momenten die nog gaan komen. De positiviteit die je allemaal nog gaat meemaken in je leven, terwijl je nu niet eens weet wat dat precies allemaal wordt. Wanneer jij in een negatieve gedachte zit, denk dat aan de toekomst en al het moois wat nog gaat komen. 

7. Vind positieve vrienden, mentoren en collega’s.

Als je jezelf omringt met positieve mensen, dan zul je zelf positiever gaan denken.Hun positieve woorden zullen je eigen manier van denken beïnvloeden. Dit is een bekende manier om jezelf beter te voelen en positiever te laten staan in het leven. Zorg daarom dat jij ook die positieve persoon kan zijn die zij zoeken. Geef complimenten, glimlach een keer naar ze of wees geïnteresseerd in iemand anders. Wanneer jij positief bent naar anderen, dan zul jij ook positiviteit ontvangen van de mensen om je heen!

Bijna iedereen kan deze tips toepassen op hun eigen leven en hun positieve houding vergroten. Positief denken is iets speciaals waardoor jij meer uit het leven kan halen, dus hoe vaker je het oefent, hoe groter de voordelen voor jou zullen zijn.