Handige Kennis

7 Tips hoe jij je sollicitatie moet voorbereiden!

Mensen gaan door de rompslomp bij het maken van een sollicitatie. De meeste mensen merken dat ze de ene sollicitatie na de andere moeten doen. Maar dat brengt onvermijdelijke fouten en vergissingen met zich mee. Zelfs de kleinste fouten tijdens een sollicitatie kunnen ertoe leiden dat jouw potentie of ervaring geen goed beeld krijgt vergeleken andere kandidaten. Dus loont het om te weten waar je op moet letten bij het solliciteren naar een functie. Waar moet je dan op letten bij het solliciteren? Daar heb je onze 7 tips voor!

Wil je echt in die functie werken?

Voordat u begint te solliciteren, moet je doelen stellen. Door doelen te stellen kun jij zien waar je op het moment van solliciteren op moet concentreren. Je wilt namelijk precies jouw sterke kanten vertellen, dus schrijf alvast op waar jij goed in bent! Daarnaast is het ook goed om te zeggen waar je je nog verder in wil ontwikkelen. Natuurlijk draagt ​​het ervaren en ontdekken van dingen veel bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Maar als je geen doel hebt, wordt het nog ingewikkelder. Je moet je ook volledig bewust zijn van je praktische en theoretische competenties, de dingen die je leuk vindt om te doen en de richting die je met jouw carrièrepad wilt inslaan. Als je het antwoord op deze vragen weet, dan wordt de reis naar jouw droombaan een stuk eenvoudiger.

Hoe goed ken je het bedrijf?

Het is belangrijk om de mensen en organisaties te kennen. Zij weten wie jij bent, zorg daarom dat jij weet wie zij zijn! Door interesse in het bedrijf te hebben, laat je zien dat jij die functie graag wilt hebben. Vaak bestaat een sollicitatiegesprek uit meerdere gesprekken, hierbij kom je ook meerdere mensen tegen uit die organisatie. Tijdens deze sollicitatiegesprekken moet je de indruk wekken dat jij geschikt bent voor de baan. Er wordt ook gekeken of jij past binnen de bedrijfssfeer, daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk. Dus loont het om de doelstellingen van het bedrijf, hun berichten op social media, hun successen en mislukkingen te kennen.

Maak aantekeningen!

Het sollicitatieproces is een lastig proces. Je hebt misschien op tientallen banen gesolliciteerd. Het is dus raadzaam om aantekeningen bij te houden van de plaatsen waar je hebt gesolliciteerd om die ongemakkelijke gesprekken te voorkomen. Straks belt er een HR-medewerker en heb jij net het verkeerde bedrijf in gedachten. Door aantekeningen weet jij precies hoe ver jij bent in het sollicitatieproces met dat bedrijf.

Vertel geen leugens!

Lieg nooit op je cv of tijdens een sollicitatiegesprek of een HR-afspraak! Vermeld niet iets wat je niet kan, overdrijf de jaren of de cijfers niet. Focus op je sterke punten, hier zit jouw overtuigingskracht. Probeer jouw ervaring en kennis wat past in de functie zo goed mogelijk te verwoorden. Dan kun jij met een vertrouwd gevoel jouw sollicitatiegesprek ingaan.

Probeer een professionele cv te maken.

Om een professioneel cv te maken moet je ervoor zorgen dat alles op je cv klopt. Denk dus aan je naam, geboortedatum, telefoonnummer, e-mail en adres. Je cv moet een in een A4 formaat zijn en moet correct Nederlands geschreven zijn. Je cv moet jouw gevolgde opleidingen bevatten waaraan je hebt deelgenomen, maar doe ook jouw behaalde certificaten erin. Doe daarnaast de relevante werkervaring in jouw cv, zodat de werkgever precies weet hoeveel jaar ervaring jij al hebt opgedaan in bepaalde functies. Voeg ook een persoonlijke foto toe die recent genomen is. Probeer alles op één A4 te krijgen en maximaal twee A4’tjes, met een maximale lettergrootte van 12.

Je cv is misschien zwak, maar…

Het kan zijn dat je niet het perfecte cv hebt of niet voldoende ervaring hebt om je cv mee te vullen. Een motivatiebrief kan dan van pas komen als dat voor jou het geval is. Zorg ervoor dat jouw motivatiebrief jouw leiderschapskwaliteiten, oprechtheid en zelfs passie weerspiegelt.

Wat te doen op de dag van een sollicitatiegesprek…

Wees respectvol en zorg ervoor dat je vriendelijk overkomt. Ook jouw kledingstijl is hierbij belangrijk, ga niet underdressed en ook niet overdressed naar je sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je precies matcht met de mensen uit het bedrijf waar jij solliciteert. Daarnaast, misschien wel het allerbelangrijkste, kom op tijd! Zorg ervoor dat je een kwartier van te voren aanwezig bent. Plan je reis ook van te voren al, zo voorkom je vertragingen.

Daarnaast een paar andere tips voor tijdens het gesprek. Zorg dat je goed oogcontact kan houden en neem een actieve houding aan in het gesprek. Zorg ervoor dat je goed hebt geslapen en fit bent voordat je het sollicitatiegesprek hebt. Daarnaast is het slim om pen en papier mee te nemen, mochten er dingen naar voren komen tijdens het sollicitatiegesprek dan kun jij deze snel opschrijven. Dit zorgt ervoor dat je geïnteresseerd overkomt, maar daarnaast ook nog handig voor jezelf later!

Met deze tips kun jij straks elk sollicitatiegesprek goed voorbereiden! Daarnaast zal je ook merken dat deze tips helpen voor een fijner sollicitatiegesprek. Het zorgt ervoor dat je minder zenuwachtig bent en dat je met zelfvertrouwen kun spreken.